Gratis verzending vanaf €70
Gebit van de kat verzorgen

Verzorg het gebit van de kat

Door goed voor het gebit van de kat te zorgen, kan uw tijgertje blijven knabbelen aan zijn brokjes en snacks. Het kan een leven lang vervelende en pijnlijke problemen aan de tanden voorkomen. Bovendien heeft de gezondheid bij de verzorging van het gebit van de kat ook invloed op het vermogen van dieren om voedsel te verteren. De aangetaste tanden zullen het kauwen op voedsel immers niet gemakkelijker maken. Een kat kan echt deel uitmaken van je gezin. En je wil er dan ook optimaal voor zorgen. Maar soms vergeet je wel eens dat je ook aan het gebit moet denken. Daarom hierna een blog over het verzorgen van het gebit van je kat.

Scherpe tanden van een kat

Katten hebben echt hele scherpe tandjes en tijdens het spelen kunnen ze je daar soms onbedoeld pijn mee doen. Die sterke tanden zijn voor een kat heel belangrijk. Niet alleen om het droogvoer te kunnen eten dat jij ze geeft maar ook om zich in de natuur te kunnen verdedigen en om een prooi te kunnen vangen. Onderschat daarom nooit de belangrijkheid van de verzorging van het gebit van de kat. Slechte verzorging van het gebit kan echt grote gevolgen hebben waar je misschien zelf niet bij stilgestaan had. En als je er mee begint als ze kitten zijn is het echt een hele makkelijke en snelle routine die veel ellende kan voorkomen.

Een kat is een schoon dier

Katten zijn van nature uit zelf hele schone dieren. Ze hebben daar eigenlijk weinig of geen hulp bij nodig. Het enige waarbij ze wel een beetje hulp nodig hebben van de mens is bij de verzorging van hun gebit. Om problemen te voorkomen is het heel verstandig om die verzorging goed bij te houden en om er al mee te beginnen als ze kitten zijn. Op die manier kan je het langzaam opbouwen zonder dat ze er echt van schrikken.

Het gebit van de kat

Kittens hebben geen tandjes als ze geboren worden, maar de basis voor de tandjes is al wel aanwezig. Tegen dat ze zes weken zijn zie je hun melkgebit verschijnen en als ze acht weken zijn hebben ze hun volledige gebit. Het gebit van de kat en dus ook het kitten, heeft 26 tanden en kiezen. En geloof maar, die tandjes en kiezen zijn heel erg scherp. Dat zal je ongetwijfeld wel eens een keertje voelen tijdens het spelen.  Net zoals kinderen wisselen kittens ook tanden.

Dit gebeurt rond de leeftijd van ongeveer zeven maanden en dan hebben ze hun definitieve gebit. Als ze volwassen zijn dan hebben ze in totaal 30 tanden, kiezen, hoektanden en snijtanden. Met dat sterke gebit kan de kat een stuk vlees van de gevangen prooi afscheuren. Dus je kan zelf al bedenken hoe scherp en sterk dat gebit is. Met hen kiezen die heel puntig zijn kunnen ze zelfs stukken bot verbrijzelen. Dus bij een volwassen kat moet je helemaal opletten met de tanden tijdens het spelen. Ongewild kan de kat je dan flink verwonden.

Hoe maak je het gebit van je kat schoon?

Ja hoor, ook bij een kitten kun je tandenpoetsen. Het is zelfs het makkelijkste als je daar al jong mee begint. Spelenderwijs leer je een kitten dat het helemaal niet erg is als je de tandjes gaat schoonmaken. Misschien vindt jouw kitten al die extra aandacht zelfs wel fijn.

Neem je kitten rustig bij je op je schoot en wrijf over de buitenkant van de wangen, net onder de oortjes. Als het kitten dat niet fijn vindt kan je eerst op andere plekken beginnen wrijven en dan weer teruggaan naar net onder de oortjes. Op die manier komt er speeksel vrij en het speeksel van een kat heeft een natuurlijke reiniging. Het kitten heeft helemaal niet door dat je met het gebit bezig bent, het denkt gewoon dat het geknuffeld wordt.

Kauwen op droogvoer is goed voor kattentanden

De eerste stap in de tandheelkundige zorg voor katten is om aandacht te besteden aan kauwen. Hierdoor blijven je tanden sterk en daarnaast is dit een natuurlijke manier van poetsen, waardoor tandafzettingen deels kunnen worden voorkomen. Daarom is het aan te raden droog kattenvoer aan de gedomesticeerde kat te geven om zijn tanden te malen en te slijpen. Heb je te maken met een kieskeurige kat en is de kieskeurige kat gewoon droogvoer? Meng vervolgens wat droge stukjes door het natvoer.

Laat je kitten op tijd wennen aan tandcontrole

Het is handig dat je het kitten al van jongs af aan laat wennen aan het feit dat je het gebit regelmatig controleert. Til de lip van het kitten met je vinger voorzichtig een beetje op. Zo kan je het tandvlees en de tanden controleren. Uiteraard moet je dat zowel bij de bovenlip als bij de onderlip doen. Let goed op, het kitten kan dit als een spelletje zien en proberen om je zachtjes te bijten.

De tanden poetsen kan je gewoon met je wijsvinger doen. Eventueel kan je daar een steriel gaasje omheen doen, maar het is maar de vraag of je kitten dat fijn vindt. Het gaasje ruikt immer vreemd voor het kitten en van die vreemde geur kunnen ze een beetje schrikken, terwijl jouw vinger naar jou ruikt en ze dat helemaal niet eng vinden.

Als je kitten dit goed laat doen, dan kan je aan de slag met een tandenborstel en speciale katten tandpasta. Laat je kitten eerst aan de tandenborstel en tandpasta ruiken en eventueel likken. Door het lekkere smaakje van de tandpasta gaat je kitten het leuk vinden. Poets zachtjes de tanden van je kitten. Vooral de buitenzijde. De binnenzijde houdt ze zelf wel schoon. Het beste is dat je dit gemiddeld drie keer per week doet. Als drie keer echt niet lukt bedenkt dan dat een keer per week nog altijd beter is dan helemaal niets

Als je helemaal klaar bent dan krijgt je kitten natuurlijk een beloning. Iets lekkers, of een knuffeltje, of even spelen. Dat is een beetje afhankelijk van wat jouw kitten zelf het fijnste vindt.

Het verwijderen van tandsteen bij de kat

Alle goede verzorging ten spijt kan het toch gebeuren dat katten last krijgen van tandsteen. Het is dan belangrijk om tandsteen op tijd te verwijderen om echte problemen te voorkomen. Je wil immers niet dat je kat een slechte adem krijgt. Of nog erger, ontstekingen van het tandvlees en in het ergste geval zelfs ontstekingen in de recht van het lichaam. Je kan proberen om het zelf schoon te maken met een tandsteenkrabber. Als dat niet goed lukt dan is het echt het verstandigste om eventjes naar de dierenarts te gaan. Die haalt het dan onder narcose weg. Als je een kat hebt die gewend is dat je het gebit verzorgt dan zal het voor jou makkelijker zijn om de tandsteenkrabber te gebruiken. Katten die een gebitsverzorging niet gewend zijn zullen dit niet snel toestaan.

 

Gebit van de kat verzorgen

 

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen