Gratis verzending vanaf €70
Hoe leer ik mijn puppy aan de riem lopen

Een puppy aan de riem leren lopen is niet zo moeilijk met de juiste benadering. Lees hier alle tips om je puppy aan de riem leren te lopen.

Hoe leer ik mijn puppy aan de riem lopen?

Wat is de beste halsband, hondenriemAaaah, wat een poepie! Dat kleine schattige pluizenbolletje is je puppy. De reactie van velen en terecht. Het zijn natuurlijk ook ontzettende schatjes, maar nu komt het moment dat jij dat kleine pluizenbolletje op moet gaan voeden en ervoor te zorgen dat het een prima sociale hond wordt. En terwijl je hem lekker aan het knuffelen bent en hij vervolgens van enthousiasme over je heen piest, denk je hoe ga ik hem nu uitlaten. Wat is de beste halsband, hondenriem, of hondenlijn, zoals ze ook zeggen en hoe leer ik mijn puppy aan de riem lopen.

Hoe leer ik mijn puppy meelopen

Eerst mag jij je afvragen wat je van je hond verwacht. Je wil uiteraard dat je hond netjes naast je meeloopt, maar hoe ga je hem dat wijs maken. Je hebt de juiste hondenriem of hondenlijn gekocht, dus daar kan het niet fout gaan. Het beste is om het zo min mogelijk verwarrend te maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je begint om met de hond aan je rechterzijde te lopen, hou dat dan ook zo en laat hem niet steeds aan een andere kant lopen, dat is erg verwarrend. Kies een positie waar hij mag lopen, dus direct naast je, iets achter je, maar beslist niet voor je. Een hond is namelijk een roedeldier en door voorop te lopen neemt hij de leiding en dat is dus niet de bedoeling, jij hebt de leiding.

Hoe gaat je puppy aan de riem lopen?

Hoe leer ik mijn puppy aan de riem lopenHet mooiste is als je hem met zijn hoofd direct naast je been kan laten lopen. Dit zal zeker in het begin erg moeilijk zijn. Belangrijk is dat je een zak vol lekkere beloninkjes bij je hebt. Paaien met wat lekkers lijkt misschien overdreven, maar het werkt het snelst. Zodra je hond alles heeft geleerd wat je hem wil leren, kun je langzaam de beloningen afbouwen en is het voor je hond de gewoonste zaak van de wereld geworden.

Effectief aan de riem lopen

Duidelijk communiceren en veel belonen, dat werkt het beste. Doet je puppy iets goed, ook al was het helemaal niet de bedoeling, beloon hem dan met wat lekkers. De hond associeert dat met wat hij zojuist heeft gedaan. Wil je dat hij op de hoek van de straat netjes gaat zitten, duw hem dan lichtjes op zijn echter werk en beloon hem direct zodra hij zit. Dit geld dus ook voor aan de hondenriem of hondenlijn lopen. Terwijl je loopt, paai je hem door wat lekkers voor te houden. Geef dat nog niet direct, maar geeft dat nadat hij een aantal stappen op de juiste plek naast je hebt gelopen.

Je puppy wil geen stapje verder

Het gebeurt vaak dat puppy’s gaan zitten zodra ze buiten komen. Logisch, want er gebeurt van alles om hem heen en hij weet nog niet wat er van ze verwacht wordt. Hij kan ook rechtsomkeert maken en direct weet terug naar binnen willen, naar de enige veilige plek die hij vertrouwt. Ook hier kan je je puppy paaien door hem wat lekkers voor te houden. Zodra hij gaat staan en een paar stappen achter de beloning aan gaat, beloon hem dan ook. Het kan zijn dat je pup zoiets heeft van, bekijk het maar, ik blijf lekker zitten en doe geen stap of vind zijn thuishaven belangrijker dan de beloning. Pak je pup dan op en neem hem een paar stappen mee en zet hem weer neer. Geef hem even de tijd om te kijken wat hij gaat doen en spoor hem aan om mee te lopen. Herhaal dit zo nodig enkele keren totdat hij meeloopt.

Als je dit verschillende keren hebt gedaan en het werkt nog steeds niet, ben je intussen al een aardig eindje onderweg. Loop dan met de pup mee richting huis, wat hij naar alle waarschijnlijkheid direct zal doen en beloon hem zodra hij op de juiste plek loopt. Als je thuis bent aangekomen, loop daar dan voorbij en kijk of je pup verder mee wil lopen en beloon hem zodra hij dat ook inderdaad doet. Wil dat allemaal toch niet werken, dan probeer je het bij de volgende uitlaatbeurt gewoon weer opnieuw. Hou er wel rekening mee dat als hij niet mee heeft willen lopen, dat je hem niet gaat belonen als hij het laatste stukje naar de deur toevallig wel mee wil lopen, want dan wordt hij dus beloont om weer terug naar huis te gaan.

Trekken aan de riem

Heb je het gedrag van je hond aan geleerd met beloningen, dan zal dat altijd blijven bestaan. Het heeft dus weinig zin om een ruk aan je riem te geven, want dat geeft juist een negatief en onprettig gevoel en je hond zal deze correctie langzaam weer vergeten. Als je hond aan de riem gaat trekken, stop dan gewoon met lopen. Hij zal zich afvragen wat er aan de hand is en vervolgens zeg je dat hij naast je moet komen staan. Zodra hij dat doet beloon je hem weer en vervolg jij je wandeling. Dit gedrag zal hij heel snel door hebben en niet meer gaan trekken. Natuurlijk is er wel enige uitzondering. Als je hond helemaal verliefd is op de hond van twee straten verderop en hij ziet hem in de verte al aankomen, dan mag je deze enthousiasme niet in de weg staan.

Commando’s aanleren

Probeer voor iedere actie die je de hond wil laten uitvoeren een commando te geven. Dit moeten korte en simpele commando’s zijn, zoals, zit, volg, kom, lig enzovoorts. Zodra je hond helemaal doet wat jij wil, kun je de beloningen langzaam afbouwen, maar de commando’s die blijven. Zoals gezegd blijft het beloonde gedrag en zal dit associëren met de commando’s.

Algemeen een puppy belonen

Ehondensnoepjes om te belonenen pup kun je in principe alleen maar iets aanleren, door hem te belonen. Let wel goed op wat je hem aanleert, want later weer iets afleren zal erg moeilijk worden. Slaan, schoppen of welke fysieke correctie je ook in gedachte hebt, werkt gewoonweg niet. Het is tenslotte geen beloning en is een onprettige ervaring. Sterker nog, zeker bij grote honden heb je kans dat er een moment komt dat de hond zich tegen je gaat keren en wil weten wie nu eigenlijk de baas is. Beloon de hond wanneer hij dat verdient en probeer het vertrouwen van je nieuwe pluizenbol te winnen. Je zal zien dat jullie uiteindelijk niet meer van elkaar te scheiden zijn. Bekijk hier het assortiment hondensnoepjes om je puppy te belonen.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen