Gratis verzending vanaf €70
voer en drinkbak voor konijnen

Een drinkbak of waterfles voor mijn konijn. De voor en nadelen op een rijtje

Ben je de trotse eigenaar van een konijn of knaagdier, dan wil je natuurlijk dat je lievelingsdier altijd voorzien is van vers drinkwater. Hierbij heb je de keuze uit een drinkfles of een waterbak voor konijnen. Hierbij gaat je persoonlijke voorkeur natuurlijk voor want alleen jij weet wat het beste is voor je konijn. Toch hebben beide manieren van water geven zowel voor als nadelen. Welke dat zijn zullen we eens op een rijtje zetten. (overzicht voer en drinkbakken)

De voordelen van een drinkfles voor een konijn

Je zou denken dat een drinkfles voor konijnen de allerbeste optie is zodat je konijn nooit zonder water komt te zitten. Ten eerste kan het konijn deze niet omstoten zodat je niet bang hoeft te zijn dat de fles leeg is voordat het konijn er nog maar een druppel van heeft kunnen drinken. Ten tweede kan er niks in het water vallen want de fles is dicht. Ook zorgt deze voor meer ruimte voor je konijn. De fles hang je immers buiten het hok. Omdat de fles doorzichtig zie je ook meteen hoeveel water er nog in zit en weet je wanneer je deze moet verversen.

De nadelen van een drinkfles bij een konijn

Hoe handig de drinkfles op het eerste gezicht ook lijkt, voor het konijn kan het een flinke tegenvaller zijn. Omdat er een kogeltje inzit zodat de fles niet zomaar water gaat lekker, kan het konijn er ook niet zo gemakkelijk uit drinken. Dit zorgt ervoor dat het diertje water te kort komt. Te weinig water drinken kan bij een konijn nier- of blaasproblemen geven en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Als het in de zomer warm is, moet je konijn voldoende water kunnen drinken om op die manier af te koelen. Verder kunnen konijnen uit verveling gaan trekken aan de tuit van de drinkfles. Dit doen ze soms ook om hun frustratie af te reageren want ze krijgen er met moeite water uit als ze dorst hebben. Staat je konijn in huis? Dan kan het geluid bij het drinken uit de waterfles voor jou en/of je huisgenoten voor irritatie zorgen.

Meer hygiëne door gebruik van een waterfles ?

Je zou denken dat een waterfles schoon is, omdat er niets in kan komen. Helaas is dit niet het geval. Door invloed van zonlicht kunnen er in de fles algen ontstaan. Dit proces kan er weer voor zorgen dat je konijn aan de diarree raakt en dat wil je niet. Verder zou het kunnen dat in de zomer de fles gaat werken als een vergrootglas. Dit kan de oorzaak zijn dat het stro of hooi in het konijnenhok in brand vliegt en je konijn op een nare manier om het leven komt. Hoewel dit niet vaak gebeurt is het toch wel een puntje om rekening mee te houden.

Blokkade van de drinkfles

Wat wel vaak voorkomt, is dat er door vuil in de drinkfles een blokkade ontstaat bij het balletje wat in de tuit zit. Ook kan bij vorst het balletje vast komen te zitten en zo kan je konijn dus niet drinken. Als je dat een dag van huis bent en je hebt het niet in de gaten, zou het dus kunnen gebeuren dat je konijn de hele dag geen drinken tot zijn beschikking heeft. In de winter wordt er vaak een speciale thermohoes over de fles heen gedaan zodat deze niet bevriest. Helaas houdt deze het water wel langer op temperatuur maar niet de tuit. Zo kan je konijn dus alsnog niets drinken.

 

Toch maar een drinkbak?

Nu je weet wat voor nadelen er kunnen zitten aan een waterfles voor je konijn, is het misschien toch wel een goed idee om eens te kijken wat voor voordelen een drinkbak dan heeft. Ook al geef je de voorkeur aan een waterfles, zet toch een drinkbak bij je konijn in het hok. Gewoon voor de zekerheid!

drinkbak voor konijnenDe voordelen van een drinkbak

Het grootste voordeel van een drinkbak voor je konijn is natuurlijk dat je deze veel makkelijker kan schoonmaken dan een waterfles. Er zijn er zelfs een aantal die je gewoon in de vaatwasser kan doen. Voor je konijn is het ook een verademing, deze kan door een drinkbak te plaatsen namelijk in zijn natuurlijke houding drinken. Zo weet je zeker dat ze genoeg water binnenkrijgen. In de zomer zou je er ook wat ijsblokjes in kunnen doen. Zo blijft het water langer koel en je konijn kan er tegenaan gaan liggen als deze het warm krijgt.

Nog een voordeel van een waterbak is dat deze nooit verstopt kan raken, het konijn kan dus altijd bij het water komen. Heb je meerdere konijnen bij elkaar in een hok zitten? Door ze te voorzien van een grote waterbak kunnen er ook nog eens meer dan een konijn tegelijk drinken. Toch heeft ook het plaatsen van een waterbak weer een paar minpunten.

Nadelen van een drinkbak bij konijnen

Misschien wel het grootste nadeel van een drinkbak plaatsen, deze neemt nogal wat ruimte in binnen het konijnenverblijf. Is je hok wel ruim genoeg dan hoeft dat uiteraard geen bezwaar te zijn. Omdat een drinkbak open is, kunnen er dingen in het water terecht komen. Denk hierbij aan haar, hooi en bodembedekking. Je kan de bak op een plek zetten waar dit minder snel voor kan komen. Denk er verder aan dat je de drinkbak minimaal een keer per dag moet verversen zodat je konijn altijd over schoon drinkwater beschikt.

Spelletjes

drinkbak knaagdierNog een nadeel van een drinkbak, een konijn kan deze als een speeltje zien en ermee gaan gooien. Vervelend, want zo wordt het hele verblijf nat en zit je konijn zonder water. Dit los je op door een zware drinkbak te kopen die ook geschikt is voor honden. Of je koopt er eentje die je op kan hangen. Eigenlijk zijn deze voor papegaaien bedoelt, maar je kan ze ook prima gebruiken in een konijnenhok. Je konijn hoeft dus echt nooit een moment zonder water te zitten! Maar onthoud altijd dat jij beslist wat voor jou de beste keuze is. (overzicht voer en drinkbak voor knaagdieren)

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen