Gratis verzending vanaf €70
Beste tips voor huisvesting van de parkiet

Beste tips voor huisvesting van de parkiet

Wat leuk, een parkiet in huis! Begrijpelijk, want het zijn erg lieve beestjes en kunnen erg aanhankelijk zijn. Hoewel ik zelf een parkiet heb, die zijn huisvesting zo ongeveer de hele dag op mijn schouder heeft, heeft hij toch ook een eigen onderkomen nodig, waar hij zich lekker thuis kan voelen. Bopets heeft alles voor vogels en ervan uitgaande dat je voor het eerst een parkietje aan wil schaffen, is het belangrijk om te weten wat voor een soort vogelkooi je nodig hebt en wat moet zo’n kooi voor een parkiet dan hebben.

Wat is een goede kooi

vogelkooi parkietEr zijn erg leuke kooien in de handen, met de meest vreemde vormen, maar voor een parkiet is een brede en rechthoekige vogelkooi nog steeds het beste. Grasparkieten leven namelijk veel op één hoogte. Wanneer je een parkiet in een hoge en smalle kooi doet, zal hij niet zoals een papegaai, van beneden naar boven klimmen, maar op één of twee niveaus van links naar rechts leven. Als je een kooi aanschaf, let dan op dat de spijlen horizontaal liggen. Zo kunnen ze tussen de niveaus makkelijker via de tralies klimmen. Een kooi van zo’n 50 cm breed is in principe al voldoende voor een grasparkiet, maar net als de mens, is groter wonen, lekkerder leven. Als de kooi groter is, hebben ze ook meer ruimte om te kunnen bewegen en ‘bewegen is gezond’ geld ook voor je parkiet.

Wat leg je op de bodem, als bodembedekker

schelpenzand voor vogelkooiJe zal ook iets op de boden van je kooi moeten hebben. Over het algemeen wordt daar schelpenzand voor gebruikt, omdat dit erg fijn wit zand is, waar gemalen schelp doorheen zit en dit is weer een bron van mineralen voor je parkiet. Er wordt tegenwoordig ook wel gebruik gemaakt van houtschilfers. Meestal wordt dit gebruikt, omdat men dit “mooier” vindt staan. Het heeft verder geen enkele nut en je moet een vervanger zoeken voor mineralen, die ze normaal gesproken in het schelpenzand kunnen vinden. Er zijn ook mensen die het alleen houden bij een simpel stukje krantenpapier, maar dat is alleen maar omdat het makkelijk schoonmaken is. Het slimste om te doen is wel het krantenpapier gebruiken en daaroverheen strooi je het schelpenzand.

Welke zitstokken zitten lekker

zitstokjes voor vogelsAangezien parkieten het grootste deel van hun leven op een zitstok doorbrengen, is het belangrijk om goede en genoeg zitstokken in zijn kooi te hebben. Probeer zoveel mogelijk verschillende diktes in de kooi te plaatsen. Hiermee voorkom je dat hij last krijgt van z’n spieren en voorkomt eeltknobbeltjes. Probeer ook stokken te krijgen met een ruw oppervlak. De nagels van je parkiet blijven namelijk hun hele leven groeien en met deze ruwe zitstokken slijten hun nagels. Een zitstok voor vogels hoeft niet persé uit de winkel te komen, maar kan ook gewoon uit de natuur gehaald worden en voor veel parkieten zijn natuurlijke zitstokken voor vogels wel favoriet. Heb je een mooie stok gevonden, laat eventuele zijtakjes dan gewoon zitten, want parkieten zijn gek op slopen en zullen deze zijtakjes er graag voor je afhalen.

Welke speeltjes moet je hebben

speelgoed voor vogelsEr wordt vaak gedacht, dat parkieten graag veel speeltjes willen hebben, maar dat is zeker niet het geval. Hang je de kooi helemaal vol met speeltjes, dan ontneem je hem als het ware zijn bewegingsvrijheid. Natuurlijk kan je er wel een belletje, spiegeltje of schommel in hangen, maar let op dat het speelgoed voor vogels je parkiet niet belemmerd wordt in beweging en vliegen dus hou in ieder geval het midden open en doe de speeltjes zo plat mogelijk tegen de tralies. Welke speeltjes voor jou ideaal zijn is een kwestie van uitproberen. Veel parkieten zijn bijvoorbeeld gek op een simpel wc-rolletje, maar daar moet mijn parkiet dus weer niets van hebben, uitproberen dus. Er wordt ook vaak gezegd dat parkieten echte slopers zijn, maar dat het echt niet waar te zijn. Hoewel een parkiet prima alleen kan zijn is het beste speeltje toch wel een soortgenootje.

Wat is een goede plek voor de kooi

Oké, je hebt eindelijk do kooi helemaal in orde, dus nu de vraag, waar kan ik het beste de kooi neerzetten. Zet de kooi altijd tegen één of twee muren aan. Hierdoor voelt hij zich veiliger, dan in een open ruimte. Eén kant tegen de muur betekent dat er van die kant geen gevaar kan komen, dus in een hoek zijn al twee kanten gedekt. Hoe tropisch de vogels misschien lijken, ze zitten niet graag in de zon, dus let daar ook even op en pas op met tocht. Parkieten zijn daar zeer gevoelig voor en kunnen snel verkouden worden, wat voor een parkiet fataal kan zijn. Een parkiet is een gezelligheidsdier en houdt van beweging om zich heen. Zet hem dus niet op een slaapkamer, maar op een plek waar veel beweging is en zet hem dan op ooghoogte.

Wat is geen goede plek

Zet hem niet te dicht bij de televisie, want parkieten zijn redelijk schrikkerig en een plotseling hard geluid als een knal, kan voor een spontane hartstilstand zorgen. Zet de kooi ook niet in de keuken. Bij het bakken met pannen met een teflon laag, kunnen er namelijk teflongassen vrijkomen en dat is schadelijk voor parkieten.

Neem je parkiet eens mee naar buiten

Zodra het lekker weer is zitten we meer buiten dan binnen en dat zal je ook merken aan je parkiet. Zodra jij lekker buiten zit zal hij meer lawaai gaan maken. Ten eerste omdat er geen beweging binnen is en ten tweede, omdat hij graag bij je wil zijn en ook naar buiten wil. Dat kan prima, zolang je de kooi uit de wind zet en in de schaduw. Dat je op moet letten voor katten en honden lijkt ons overbodig om te zeggen, maar toch. Neem je jouw parkiet mee naar buiten, dan zal je merken dat hij het erg naar zijn zin zal hebben. Ze kunnen zich prima amuseren en lekker meefluiten met de andere vogels en zijn zeer geïnteresseerd in de vogels die ze horen. Bekijk meer dierenbenodigdheden in onze dierenwinkel voor vogels

Verwijderd:

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen