Gratis verzending vanaf €70
Een papegaai als huisdier houden en verzorgen

Een papegaai houden als huisdier, wat zijn de aandachtspunten

Wil je een papegaai houden? Dan moet je natuurlijk ook weten hoe deze vogel te verzorgen. Niet alle papegaaien zijn gelijk. Dus ook de verzorging van deze vogelsoort is niet altijd hetzelfde. We vertellen je hier meer waar op te letten bij het houden van een papegaai in huis.

Eigenlijk is de papegaai een verzamelnaam van een hele brede verzameling aan vogelsoorten. Er zijn er die komen van Zuid-Amerikaanse bodem maar ook van Afrika. Het zijn tropische vogels. De papegaai is de grootste van de siervogels. En hij stelt ook nog eens hele hoge eisen. De papegaai is een extreem intelligente vogel. Ze hebben veel ruimte en hoogwaardig voedsel voor papegaaien nodig en moeten ook nog eens mentaal uitgedaagd worden.

kooi-papegaaiWelke kooi voor een papegaai

De snavel van deze mooie vogel is een heel krachtig stuk gereedschap. Die snavel zal hij gebruiken om de kwaliteit van zijn kooi te testen. Daarom is een kooi van hout en plastic geen goed idee. Voor de papegaaien zijn kooien gemaakt die speciaal voor deze vogelsoort gemaakt is. Je kunt natuurlijk ook zelf een goede kooi maken. De beste kooi voor een papegaai is er eentje waarbij het dak open kan, op die manier kan de papegaai op zijn dak klimmen.

Een papegaai zit niet graag alleen. Een beetje gezelschap houden ze heel erg van dus zet de kooi altijd zo neer dat ze betrokken worden in het gezinsleven. De kooi mag niet volop in de zon staan of in de tocht. Het beste is om een zitstok in de kooi te hebben die vanaf 25 mm is.

Welke voeding voor papegaaien

Een papegaai krijgt dagelijks een zaadmengsel en ei voer. Dit is niet voldoende en er moeten dus nog wat ingrediënten toegevoegd worden. Door een eenzijdig menu kan een papegaai ziek worden. Je kunt daarom dagelijks vers en schoon fruit geven, wat groenvoer en insecten zoals meelwormen. Wanneer je zoete lekkernijen geeft is dit heel erg ongezond voor de papegaai. Omdat ze graag knagen kan je ze ook verse, schone twijgen van de hazelaar, wilg of fruitbomen geven. Pinda’s is ook niet verstandig om te geven omdat ze schimmelen en erg vet zijn.

Er wordt ongeveer geschat dat een papegaai 10 % van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft op een dag. En dit wordt dan weer verdeeld over 2 maaltijden op een dag. Op de ochtend wordt vaak groente en fruit gegeven. Omdat je verschillende soorten papegaaien hebt is er ook verschillende soorten voeding samengesteld voor papegaaien.

Welke papegaai past bij jou ?

Wanneer je kiest voor een papegaai moet je zeker rekening houden met welke soort papegaai je neemt. Niet iedere soort papegaai is bestemd om als huisdier te hebben. De band tussen een papegaai en een mens is hecht. Dit komt grotendeels omdat ze sociaal en intelligent zijn. Daardoor gaan ze ook kopieer gedrag vertonen in de vorm van de baas na praten. Op die manier leggen ze contact en houden ze contact, het is ook belangrijk om terug te praten tegen de papegaai. Het is dus heel erg duidelijk dat de papegaai aandacht nodig heeft.

Wanneer de papegaai ongelukkig is dan merk je dat door dat hij gestrest is maar ook omdat het zijn veren los laat. Wanneer een papegaai ons na doet is dat zeker geen kunstje maar een manier van contact leggen. De menselijke taal begrijpen ze niet maar ze zijn intelligent genoeg om bepaalde dingen op de juiste momenten te zeggen.

Speelgoed voor papegaaien

vogelspeelgoed voor papegaaienHet speelgoed voor papegaaien is nodig omdat papegaaien zich snel vervelen. Deze vogelsoort zijn heel intelligente en nieuwsgierige dieren. Om verveling tegen te gaan moeten zij worden gestimuleerd en uitgedaagd. Dit speelgoed zal hem stimuleren om te spelen en te klauteren. Het stimuleert zijn natuurlijk gedrag en zorgt voor voldoende afwisseling. Wissel de speelgoedjes regelmatig af met een ander. Na een tijdje hang je het oude vogelspeelgoed terug in de kooi en je vogel zal dit terug als een nieuwe uitdaging zien.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen